Ořechovo-karamelové řezy

Vyzkoušejte recept od Marie Procházkové z Hodonic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Těsto:
500 g hladké mouky
150 g mletého cukru
200 g tuku (může být i máslo)
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce sody rozmíchané ve 2 lžících mléka
350 g celých ořechů

Karamel:
100 g krystalového cukru
160 g másla
5 lžic medu

Krém:
450 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce škrobové moučky
50 g cukru
200 g másla
šťáva z půlky citrónu

Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části a rozválíme na pláty. Jeden dáme péct a na druhý vyskládáme ořechy.

2. Cukr, máslo a med zahřejeme v rendlíku, aby vznikl karamel, kterým pak zalijeme těsto s ořechy. Dáme péct na 175 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

3. Připravíme si krém: z mléka, mouky, škrobové moučky a cukru uvaříme kaši. Necháme vychladnout a vyšleháme s máslem a citrónovou šťávou. Krémem pomažeme vychladlé pláty, spojíme a nakrájíme na řezy.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.