Ořechovo-karamelové řezy
Vyzkoušejte recept od Marie Procházkové z Hodonic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Těsto:
500 g hladké mouky
150 g mletého cukru
200 g tuku (může být i máslo)
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce sody rozmíchané ve 2 lžících mléka
350 g celých ořechů
Karamel:
100 g krystalového cukru
160 g másla
5 lžic medu
Krém:
450 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce škrobové moučky
50 g cukru
200 g másla
šťáva z půlky citrónu
Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části a rozválíme na pláty. Jeden dáme péct a na druhý vyskládáme ořechy.
2. Cukr, máslo a med zahřejeme v rendlíku, aby vznikl karamel, kterým pak zalijeme těsto s ořechy. Dáme péct na 175 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.
3. Připravíme si krém: z mléka, mouky, škrobové moučky a cukru uvaříme kaši. Necháme vychladnout a vyšleháme s máslem a citrónovou šťávou. Krémem pomažeme vychladlé pláty, spojíme a nakrájíme na řezy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...