Ořechovo-karamelové řezy

Vyzkoušejte recept od Marie Procházkové z Hodonic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Těsto:
500 g hladké mouky
150 g mletého cukru
200 g tuku (může být i máslo)
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce sody rozmíchané ve 2 lžících mléka
350 g celých ořechů

Karamel:
100 g krystalového cukru
160 g másla
5 lžic medu

Krém:
450 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce škrobové moučky
50 g cukru
200 g másla
šťáva z půlky citrónu

Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části a rozválíme na pláty. Jeden dáme péct a na druhý vyskládáme ořechy.

2. Cukr, máslo a med zahřejeme v rendlíku, aby vznikl karamel, kterým pak zalijeme těsto s ořechy. Dáme péct na 175 stupňů asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.

3. Připravíme si krém: z mléka, mouky, škrobové moučky a cukru uvaříme kaši. Necháme vychladnout a vyšleháme s máslem a citrónovou šťávou. Krémem pomažeme vychladlé pláty, spojíme a nakrájíme na řezy.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...