Ořechovka
Na přípravu ořechového likéru je třeba myslet už na začátku léta. Když se vám ale podaří shromáždit měkké zelené ořechy, můžete tenhle recept od Lenky Popelové z Perné určitě vyzkoušet.
Budete potřebovat:
30 zelených ořechů (natrhaných v červnu, kdy jsou ještě měkké)
6 hřebíčků
šťáva z jednoho citrónu
4 kuličky nového koření
6 kuliček jalovce
kousek celé skořice
2 l slivovice
1,5 l vody
1 kg cukru
kousek vanilkového lusku (asi 2-3 cm)
Postup:
1. Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do čtyřlitrové sklenice, přidáme koření a zalijeme slivovicí.
2. Uzavřeme sáčkem a gumičkou.
3. Sklenici necháme nejméně tři týdny stát na slunci.
4. Během této doby obsah sklenice třikrát promícháme.
5. Nakonec přecedíme.
6. Svaříme vodu s cukrem a vanilkovým luskem.
7. Po vychladnutí obě části smícháme.
8. Vznikne nám tak zhruba 3,5 litru ořechovky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.