Ořechové potěšení babičky z Těšan
Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 25. dubna.
Potřebujeme:
270 g moučkového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g nasekaných vlašských ořechů, 5 vajec, 50 g rozinek, 50 g hladké mouky, 20 g vanilkového cukru
Postup:
Dvě celá vejce a 3 žloutky utřeme společně se 150 g moučkového cukru, přidáme mouku, 150 g mletých ořechů a ještě 50 g rozinek. Těsto nalijeme na plech (vyložíme pečícím papírem o velikosti přibližně 20 x 30 cm), vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme těsto pouze napůl, asi 10 minut.
V době kdy je těsto v troubě, ušleháme sníh ze tří bílků se 120 g moučkového cukru a s jedním cukrem vanilkovým. Napůl pečené těsto vyndáme z trouby, naložíme ušlehanou směs z bílků a ještě posypeme sekanými ořechy. Dáme zpět do trouby a pečeme ještě 10 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.