Ořechové potěšení babičky z Těšan

Recept z Apetýtu s Marcelou Antošovou ze středy 25. dubna.

Potřebujeme:
270 g moučkového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g nasekaných vlašských ořechů, 5 vajec, 50 g rozinek, 50 g hladké mouky, 20 g vanilkového cukru

Postup:
Dvě celá vejce a 3 žloutky utřeme společně se 150 g moučkového cukru, přidáme mouku, 150 g mletých ořechů a ještě 50 g rozinek. Těsto nalijeme na plech (vyložíme pečícím papírem o velikosti přibližně 20 x 30 cm), vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme těsto pouze napůl, asi 10 minut.

V době kdy je těsto v troubě, ušleháme sníh ze tří bílků se 120 g moučkového cukru a s jedním cukrem vanilkovým. Napůl pečené těsto vyndáme z trouby, naložíme ušlehanou směs z bílků a ještě posypeme sekanými ořechy. Dáme zpět do trouby a pečeme ještě 10 minut.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.