Olejové koláčky

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Boženy Benadové z Týnce. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Pro 140 kusů (4 plechy po 35) budeme potřebovat:
1 kg hladké mouky
půl litru mléka
čtvrt litru oleje
5 žloutků
5 lžic krystalového cukru
ořech másla
sůl
balíček kvasnic

Ochucený tvaroh:
1 kg tvarohu
100 g rozinek
120 g cukru
citrónová kůra

Posýpačka (drobenka):
máslo
400g mouky
120 g mletého cukru
citrónová kůra
vanilka
žloutek

Drobenka na rebarboru

Postup:
1. Mléko svaříme. Do mísy dáme kvasnice, cukr a trochu teplého mléka a počkáme, až kvasnice nakynou. Přidáme zbytek ingrediencí a zaděláme těsto. Důkladně hněteme, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy a necháme v teple vykynout.

2. Z těsta tvarujeme asi pěticentimetrové kousky, které zmáčkneme na placičky a na každou dáme trochu ochuceného tvarohu a zabalíme.

3. Máslo roztopíme v kastrůlku a přidáním mouky, cukru, vanilky, citrónové kůry a žloutky vytvoříme drobenku.

4. V misce rozšleháme vejce, ve kterém vršky koláčků namáčíme. Každý kousek poté otřeme o kraj misky a namočíme v drobence.

5. Koláčky klademe vedle sebe na plech lehce vymazaný máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.