Olejové koláčky
Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Boženy Benadové z Týnce. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Pro 140 kusů (4 plechy po 35) budeme potřebovat:
1 kg hladké mouky
půl litru mléka
čtvrt litru oleje
5 žloutků
5 lžic krystalového cukru
ořech másla
sůl
balíček kvasnic
Ochucený tvaroh:
1 kg tvarohu
100 g rozinek
120 g cukru
citrónová kůra
Posýpačka (drobenka):
máslo
400g mouky
120 g mletého cukru
citrónová kůra
vanilka
žloutek
Postup:
1. Mléko svaříme. Do mísy dáme kvasnice, cukr a trochu teplého mléka a počkáme, až kvasnice nakynou. Přidáme zbytek ingrediencí a zaděláme těsto. Důkladně hněteme, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy a necháme v teple vykynout.
2. Z těsta tvarujeme asi pěticentimetrové kousky, které zmáčkneme na placičky a na každou dáme trochu ochuceného tvarohu a zabalíme.
3. Máslo roztopíme v kastrůlku a přidáním mouky, cukru, vanilky, citrónové kůry a žloutky vytvoříme drobenku.
4. V misce rozšleháme vejce, ve kterém vršky koláčků namáčíme. Každý kousek poté otřeme o kraj misky a namočíme v drobence.
5. Koláčky klademe vedle sebe na plech lehce vymazaný máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.