Od motorky po tank. Ve Vyškově testují veškerou armádní techniku pozemního vojska

13. září 2023

Vyškovský závod Vojenského technického ústavu obstarává náročné testování veškeré armádní techniky před tím, než je nasazena k použití v české armádě. Testy se týkají vozidel, zbraní i výstroje.

Josef Zikmund, vedoucí zkušebny vozidel ve Vyškově

Volné kapacity pak ústav nabízí také pro testování civilní techniky, například autobusů nebo speciálních záchranářských vozidel jako jsou hasičské cisterny a podobně. V uplynulých dnech se vojenští technici zabývali testováním tří armádních prototypů vozidel.

Náročnými testy prošla třeba samohybná houfnice na podvozku Tatra, otevřené terénní taktické vozidlo či prototyp taktického obrněného vozu Gerlach československé výroby, který vyvinuli v Zetoru.

Protože drtivá většina činností Vojenského technického ústavu je pro armádu, testy i další úkony podléhají utajení.

Jaké nároky jsou kladeny například na testovací jezdce armádních vozidel? Na to se Zdeněk Truhlář ptá vedoucího zkušebny vozidel Josefa Zikmunda. Poslechněte si rozhovor!

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související