Ve Vyškově mají vojáci i simulátor zemětřesení, dosáhne hodnoty až šest stupňů Richterovy stupnice

9. červenec 2023 06:00

Rozvaděče, elektromotory, přepravní boxy, ale třeba i označovače jízdenek do autobusů. To všechno výrobci mohou – a v některých případech i musejí – testovat na mechanickou odolnost. Jednoduše řečeno na vibrace.

Zkouší i střední zemětřesení

Ve Vyškově mohou simulovat zemětřesení o síle až šest stupňů Richterovy stupnice. To je hodnota středního až začínajícího silného zemětřesení, jakých vědci ve světě evidují i stovky ročně.

Vydrží elektromotor jízdu po hrbolatých silnicích? A je technologie určená pro jaderné elektrárny odolná proti projevům zemětřesení? I na takové otázky se snaží najít odpověď odborníci ve Vojenském technickém ústavu ve Vyškově.

Vedoucí tamních zkušeben Milan Bezděk připomíná, že vibrační testování pohybuje zkoumaným předmětem ve všech směrech. Ten může mít hmotnost více než dvanáct tun. „Jsme schopni simulovat stupeň pět až šest Richterovy stupnice,“ dodává s tím, že podobné zařízení jinde v tuzemsku nemají.

Technický ústav nyní usiluje o možnost testovat izolátory budovy, zjednodušeně tlumiče určené pro stavby v oblastech potenciálně ohrožených pohyby země.

Odborníci zkoušejí odolnost komponentů pro jaderné elektrárny, ale i dopady jízdy po hrbolatých cestách.
Spustit audio

Související