Testují vybavení pro sportovce i profesionály. Nahlédněte do zkušebny potápěčské techniky ve Vyškově

22. květen 2023 10:30

Profesionální i amatérští potápěči jsou pod vodou zcela závislí na své výbavě. Aby se na ni mohli stoprocentně spolehnout, musí jejich obleky a přístroje projít řadou testů. Jediná certifikovaná zkušebna potápěčské techniky v Česku – a jedna z mála v Evropě – je ve Vojenském technickém ústavu ve Vyškově.

Zkušební potápěč Tomáš Brunclík zahajuje sestup do sedmimetrové hloubky potápěčské věže. „Toto je vlastně základní zkouška, která se dělá ještě před provedením zkoušky na bazéně a potom hloubkovým ponorem někde přírodě,“ vysvětluje jeho kolega a další z potápěčů Pavel Hrda.

Zkušebna potápěčské techniky ve Vojenském technickém ústavu ve Vyškově

Zkušební ponor trvá asi tři minuty. Testování suchého potápěčského obleku pak pokračuje v hyperbarické komoře, která jako jediná v Česku simuluje hloubku až 60 metrů. „Tato zkouška vlastně simuluje tlak sedmi barů v reálných podmínkách,“ říká Tomáš Brunclík.

Poslední test je zaměřený na pracovní oblek, který používají například dělníci na ropných plošinách v Severním moři. „Ten oblek má vevnitř nadnášecí výplň a pak je tady ještě záchranná vesta, která se automaticky nebo ručně nafukuje. Oblek má splnit ještě to kritérium, že má udržet toho uživatele ústy nad hladinou, pokud je v bezvědomí,“ popisuje Pavel Hrda.

Zkušebna potápěčské techniky ve Vojenském technickém ústavu ve Vyškově

„Obleky pro potápěče se zkoušejí přibližně tři týdny, záchranné vesty přibližně měsíc až pět týdnů a šnorchly jsou vyzkoušené zhruba do týdne,“ říká vedoucí akreditované zkušební laboratoře Milan Bezděk. V současné době podle něj mají zakázky zhruba na tři až čtyři měsíce dopředu, z 90 % jde o zákazníky ze zahraničí. Testují tu vybavení pro rekreační sportovce – například kajakáře, profesionální i vojenské potápěče. Zkoušeli tu i vesty pro naše národní reprezentanty ve vodním slalomu.

Ve Vojenském technickém ústavu je kromě zkušebny potápěčského vybavení ještě dalších pět zkušeben – třeba elektrické bezpečnosti, vozidel nebo padákové techniky.

Spustit audio

Související