O cestě, jejímž cílem bylo sloužit divadlu. Zaposlouchejte se do vzpomínek Petra Oslzlého

9. duben 2021

Archivní rozhlasová nahrávka přiblíží důležité momenty týkající se života a tvorby Petra Oszlého.

Před několika dny vyšla v brněnském nakladatelství BOOKS&PIPES kniha s titulem Vzpomínky Petra Oslzlého s obsáhlým podtitulem Husa na provázku, univerzita v bytě, s Havlem na Hradě, houfy bílých psíčků v dramaturgii i v životě. Základem těchto knižních textů se staly rozhlasové pořady, které s nynějším rektorem JAMU, dlouholetým ředitelem Centra experimentálního divadla, ale především dramaturgem a scénáristou profesorem Petrem Oslzlým natočila v rozhlase Olga Jeřábková.

Ta je také editorkou knihy a v úvodu vysvětluje, kdy a za jakých okolností tyto rozhlasové vzpomínky vznikaly: „V roce 2015, tedy v roce Petrových sedmdesátinám, jsme domluvené schůzky kvůli jiným povinnostem museli zrušit. Narozeninová záminka nevyšla, našli jsme si tedy jinou: listopad 2019, 30. výročí sametové revoluce. Byla to doba, která do Petrova života zasáhla osudově – mimo jiné se stal poradcem prezidenta Václava Havla.“ Petr Oslzlý hned v úvodu svých vzpomínek píše: „Zamýšlím-li se nad svým životem, musím říct, že východiskem pro mě byla rodinná tradice a především moji rodiče.“

K divadlu se ale Petr Oslzlý tak lehce nedostal – měl totiž, jak se tehdy říkalo, špatný kádrový profil. Také o tom vypráví v nahrávce, kterou v Zelném rynku uslyšíte.

V obsáhlém podtitulu vzpomínkové knihy Petra Oslzlého je také zmínka o houfu bílých psíčků v dramaturgii i v životě. Historka se odehrála začátkem 70. let, kdy se Divadlu na provázku, které zcela čerstvě získalo statut profesionálního souboru, podařilo uspořádat první divadelní přehlídku svých inscenací v prostorách Biskupského dvora v Brně.

Zážitky s provázkem

Petr Oslzlý ve své vzpomínkové knize připomíná také další důležité okamžiky souboru Divadla Husa na provázku: patřila k nim například účast na největším světovém festivalu Divadlo národů v Amsterdamu v roce 1980, setkání s dramatikem a nositelem Nobelovy ceny Dariem Fo v jeho milánském divadle, účinkování na festivalu v Avignonu nebo návštěva slavného spisovatele Johna Updika v Brně v Divadle na provázku. Za každou divadelní inscenací byl tehdy ukrytý příběh, někdy známý, někdy méně známý. K nejslavnějším inscenacím souboru patřila Balada pro banditu.

Listopadové události roku 1989 zastihly Petra Oslzlého s celým divadelním souborem v Praze. Ale to už se odehrávala docela jiná představení. Petr Oslzlý zůstal v Praze několik let jako poradce prezidenta Václava Havla.

Nedílnou součástí knihy vzpomínek Petra Oslzlého, kterou edičně připravila Olga Jeřábková a kterou představujeme i formou úryvků z archivní rozhlasové nahrávky, je množství dosud nepublikovaných a mnohdy ojedinělých fotografií. Dokumentují vyprávění o mnohdy složité a nelehké cestě, jejímž jediným cílem bylo sloužit divadlu.

Spustit audio

Související