Rychlý medovník

Sladce vstoupíme do prvního týdne roku 2021 a to receptem, ve kterém nesmí chybět med.

Med je jediná potravina, která obsahuje všechny látky potřebné k udržení života, včetně enzymů, vitamínů, minerálů a vody. K nasbírání kilogramu medu včely nalétají vzdálenost rovnající se cestě čtyřikrát kolem Země.

A teď už se pustíme do pečení. Když se řekne medovník, spousta hospodyněk zalomí rukama a možná i zalamentuje, ať na ni nechodíme s tak složitým receptem. Přesvědčíme vás, že tento dezert zvládne i vy.

Budete potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 máslo
  • 30 dkg medu
  • 1 l sody
  • 3 vejce

Vypracujeme těsto a necháme hodinu odpočívat. Rozválíme na tři pláty stejné velikosti a pečeme na 190 stupňů Celsia, ořízneme okraje, které si rozdrobíme do misky.

Náplň:

  • plechovka kondenzovaného karamelového mléka
  • 25 dkg másla
  • 1 uvařený karamelový pudink

Vše dobře smícháme a promažeme upečené pláty i po stranách. Posypeme rozdrobeným těstem z misky, do kterého přidáme mleté vlašské ořechy.

Tip: Medovník nejlépe chutná uležený, až druhý den.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.