Musaka z brambor a lilku

Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor, v receptech s masem i dušené mleté maso s rajčaty a zapečený bešamel. 

My si dnes připravíme musaku z brambor a lilku.

Budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 900 g oloupaných syrových brambor
  • sůl
  • olej na smažení
  • máslo na vymazání zapékací mísy
  • strouhanku na vysypání mísy
  • saturejku, oregáno a tymián
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2-3 vejce
  • mletý pepř
  • 50 g tvrdého nahrubo nastrouhaného sýru

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  2. Lilek omyjeme i se slupkou nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, ty z obou stan osolíme a necháme 20 minut vypotit.
  3. Potom lilek opláchneme studenou vodou, vysušíme papírovými ubrousky a v pánvi na vyšší vrstvě oleje z obou stran osmažíme.
  4. Brambory nakrájíme na silnější plátky a do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy vrstvíme brambory a lilek.
  5. Každou vrstvu osolíme a okořeníme bylinkami – použít můžete čerstvé nebo sušené.
  6. Pečeme asi 30 minut do změknutí brambor.
  7. Mezitím si v misce prošleháme kysanou smetanu s vejci, solí a pepřem.
  8. Musaku zalijeme připravenou směsí a zapékáme dalších 15 minut.
  9. Těsně před dokončením posypeme musaku sýrem.
  10. Rozkrájíme a servírujeme ideálně s čerstvou zeleninou.