Vepřové plátky s hruškami
Přemýšlíte, co uvařit na oběd či večeři? Zkuste vepřové plátky s hruškami podle Apetýtu.
Budete potřebovat:
- 4 vepřové řízky
- 200 ml vody
- 200 ml bílého vína
- 120 ml smetany na vaření
- 2 pevné hrušky
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- půl lžičky grilovacího koření
- 1 lžičku kari
- špetku cukru, soli a pepře
- zelenou petrželku na ozdobu
Postup:
- Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji je opečeme z obou stran asi 10 minut, aby bylo maso měkké.
- Maso potom vyjmeme a necháme v hrnci s pokličkou, aby byl teplé.
- Do použitého tuku nasypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou a vínem. Vše pořádně rozmícháme, aby nevznikly hrudky, a ochutíme kořením.
- Přivedeme omáčku k varu a na mírném stupni vaříme 10 minut, potom přilijeme smetanu a oloupané hrušky, které jsme nakrájeli na kostičky.
- Necháme ještě 5 minut povařit a do omáčky vložíme maso, podle potřeby ji dochutíme solí a cukrem.
Tip: Maso a omáčku podáváme nejlépe s bramborovými noky a porce zdobíme čerstvou petrželkou. Pokud máte k dispozici poctivý masový vývar, nahraďte v receptu vodu vývarem, výsledkem bude silnější i chutnější omáčka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.