Preclíky k pivu
Co jiného bychom si mohli v závěru roku dopřát než oblíbené slané křupání. Ovšem to doma vyrobené, bude chutnat mnohem lépe. Připravte si s námi preclíky k pivu!
Budete potřebovat:
- 300 ml světlého piva
- 20 g cukru krupice
- 30 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 125 g tuku
- špetku soli
- hrubou sůl, kmín nebo mák na posypání na závěr
Postup:
- Z 50 ml piva, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek.
- Do mísy nasypeme mouku, sůl, žloutky, zbytek piva, vlahý tuk a vzešlý kvásek.
- Vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, rozválíme na válečky a tvoříme preclíky nebo různé tvary.
- Ty pak přeneseme na plech vyložený peiícím papírem, potřeme je pivem a posypeme solí nebo kmínem, případně mákem.
- Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 15 minut dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.