Čočkové biftečky

Ve středověku u nás byla čočka spolu s hrachem, pohankou, jáhlami a kroupami základní složkou jídelníčku. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká.

Výživoví poradci doporučují konzumaci luštěnin, pojďme tedy dostát jejich rad a společně si ve čtvrtečním Apetýtu připravit čočkové biftečky.

Než se pustíme do přípravy, nachystáme si následující ingredience:

  • 250 g čočky
  • 250 g mrkve
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky (můžeme nahradit i bezlepkovou)
  • 100 ml oleje
  • muškátový oříšek
  • bobkový list
  • sůl

Postup:

  1. Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka a scedíme.
  2. Mrkev si nastrouháme najemno a smícháme s čočkou a vejci.
  3. Směs okořeníme muškátovým oříškem a solí, tvarujeme z ní malé biftečky.
  4. Pečeme zvolna na vymazaném plechu.

Tip: Výborně chutnají s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.