Čočkové biftečky
Ve středověku u nás byla čočka spolu s hrachem, pohankou, jáhlami a kroupami základní složkou jídelníčku. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká.
Výživoví poradci doporučují konzumaci luštěnin, pojďme tedy dostát jejich rad a společně si ve čtvrtečním Apetýtu připravit čočkové biftečky.
Než se pustíme do přípravy, nachystáme si následující ingredience:
- 250 g čočky
- 250 g mrkve
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky (můžeme nahradit i bezlepkovou)
- 100 ml oleje
- muškátový oříšek
- bobkový list
- sůl
Postup:
- Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka a scedíme.
- Mrkev si nastrouháme najemno a smícháme s čočkou a vejci.
- Směs okořeníme muškátovým oříškem a solí, tvarujeme z ní malé biftečky.
- Pečeme zvolna na vymazaném plechu.
Tip: Výborně chutnají s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.