Bramborové vdolečky se sýrem

Naše babičky a maminky často v pátek dodržovaly takzvaný půst, tedy den bez masa. Katolická tradice praví, že každý pátek je den pokání a páteční půst od masa patří už dlouho mezi církevní přikázání, která se na Moravě na mnoha místech stále dodržují.

Tento recept obsahuje jen plátky slaniny, které – pokud chcete být v půstu pečliví – vynecháte. Připravíme si tedy jednoduché domácí slané pečivo, které se hodí k pomazánkám, víkendovému grilování nebo pohoštění přátel.

Na bramborové vdolečky se sýrem budete potřebovat:

  • 2 hrnky mouky (můžete zvolit i bezlepkovou variantu)
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 450 g oškrabaných a nastrouhaných brambor
  • 1/2 hrnku nastrouhaného sýru (nejlépe čedaru)
  • 2 nadrobno nakrájené plátky slaniny
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek mléka

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 190 stupňů, pekáček s důlky vymažeme olejem.
  2. Mouku s kypřicím práškem prosejeme do velké mísy, přidáme brambory, sýr a slaninu.
  3. Uprostřed uděláme důlek do kterého přidáme mléko smíchané s vejci a olivovým olejem. Dobře promícháme.
  4. Do každého důlku nebo do formičky na muffiny dáme lžíci směsi.
  5. Pečeme asi 10 minut dozlatova.

Tip: Nadýchaná dobrota chutná skvěle i pouze namazaná poctivým máslem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.