Ovocný salát

V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.

Kromě receptů v ní najdeme i mnoho zajímavých rad. Například rady k čaji o páté. Píšese v ní: „Při čaji o páté bývá zábava upřímná a veselá. Někdy se zpestřuje i zpěvem, hrou na klavír, neb i recitacemi básní i prózy, podle toho, kdo hostí a miluje-li společnost umění.”

Na ovocný salát plný vitamínů budete potřebovat:

  • 1 kg pomerančů
  • 40 dkg kyselejších jablek
  • 250 g čerstvých hroznů
  • 125 g loupaných, po délce nakrájených mandlí
  • 2 kolečka ananasu (může být i z konzervy)
  • 2 banány
  • 125 ml bílého vína
  • cukr podle chuti

Postup:

  1. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kousky, případně odstraníme pecky.
  2. Stejně tak na malé kousky nakrájíme jablka, ananas a banány.
  3. Posypeme cukrem, promícháme a zalijeme vínem.
  4. Necháme asi 3 hodiny zaležet v chladnu.
  5. Podáváme ve skleněné míse.