Pečený bůček se špenátem

Kulinářský tip vybíráme z receptů posluchačů. Ten dnešní nám poslala paní Jiřina z Brna, děkujeme!

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového boku s kůží
  • špenát (asi 400 g, může být i mražený)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 cibule
  • sádlo
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup:

  1. Maso vložíme do pekáče, kůží nahoru.
  2. Pečeme nepodlité a nepřikryté na 220 °C asi 15 až 20 minut.
  3. Poté ztlumíme asi na 130 °C a pečeme další dvě hodiny.
  4. Asi po hodině pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, bůček průběžně podléváme výpekem.
  5. Upečený bůček by se měl rozpadat.
  6. Během toho, co se bůček peče, připravíme špenát.
  7. V kastrolku rozehřejeme sádlo, na kterém osmahneme cibulku.
  8. Přidáme nasekaný česnek.
  9. Vsypeme špenát.
  10. Dochutíme solí a pepřem.
  11. Po pár minutách vlijeme smetanu a necháme ještě chvíli na plotně.
  12. Špenát je hotový, až je směs hustější.
  13. Bůček se špenátem podáváme například s bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.