Pečený bůček se špenátem
Kulinářský tip vybíráme z receptů posluchačů. Ten dnešní nám poslala paní Jiřina z Brna, děkujeme!
Budete potřebovat:
- 1 kg vepřového boku s kůží
- špenát (asi 400 g, může být i mražený)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 cibule
- sádlo
- česnek
- sůl
- pepř
- kmín
Postup:
- Maso vložíme do pekáče, kůží nahoru.
- Pečeme nepodlité a nepřikryté na 220 °C asi 15 až 20 minut.
- Poté ztlumíme asi na 130 °C a pečeme další dvě hodiny.
- Asi po hodině pečení přidáme do pekáče nakrájenou cibuli, bůček průběžně podléváme výpekem.
- Upečený bůček by se měl rozpadat.
- Během toho, co se bůček peče, připravíme špenát.
- V kastrolku rozehřejeme sádlo, na kterém osmahneme cibulku.
- Přidáme nasekaný česnek.
- Vsypeme špenát.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Po pár minutách vlijeme smetanu a necháme ještě chvíli na plotně.
- Špenát je hotový, až je směs hustější.
- Bůček se špenátem podáváme například s bramborovými knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.