Husí krev na cibulce
Dnes se podíváme na hospodářský dvůr, kde se často v zabijačkovém čase připravovaly husy či kačeny. A mezi zabijačkové delikatesy patřila například kachní nebo husí krev na cibulce.
Budete potřebovat:
- ¼ l krve z čerstvě zabitých kachen nebo hus (může být krev slepičí, kuřecí nebo i krůtí)
- ¼ lžíce sádla
- 100 g špeku
- 1 cibule
- 3-4 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
- Na sádle a oškvařeném špeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku.
- Až cibulka zesklovatí, přidáme sraženou krev, kterou vařečkou rozdělíme na kousky a prosmažíme.
- Osolíme, opepříme, vmícháme vidličkou rozšlehaná vejce a necháme je srazit.
- Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.