Pohanková kaše na houbách

Pohanka je bohatá na vitamíny a minerální látky a říznivě působí na cévy a celý cévní systém.

Pochází z jihovýchodní Asie. Na území Čech a Moravy pocházejí první zmínky o ní z druhé poloviny 17. století, zmiňuje se o ní například tehdejší vsetínský hejtman v městské kronice. Pohanka byla ještě na konci 19. století nedílnou součástí českého jídelníčku, poté z něj postupně vymizela a dnes se její obliba opět zvyšuje. Vhodná je na pečení chleba nebo například na přípravu kaše.

A právě recept na pohankovou kaši na houbách z Kozojídek vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • 300 l pohanky
  • ¼ l mléka
  • ¼ l vody
  • česnek 
  • 150 g másla
  • 1 cibuli
  • houby 
  • sůl

Postup:

  1. Pohanku propereme vodou, zalijeme vodou s mlékem, osolíme a povaříme.
  2. Současně na másle osmažíme cibulku, přidáme pokrájené houby a podusíme doměkka.
  3. Uvařenou pohanku vsypeme do vydušených hub, osolíme a opepříme.
  4. Můžeme přidat trochu prolisovaného česneku.   
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku