Ukrajinská kuťa

Jak chutná ukrajinská kuchyně a také jak vypadají Vánoce, které se na Ukrajině slaví až 6. ledna? Na to odpovídáme v apetýtových receptech. Do kuchyně plné kultury, zvyků i dalších zajímavostí nás zve Ilnara Dudash.

Budete potřebovat:

  • ½ kg pšenice (zrna)
  • ½ skleničky medu
  • skleničku máku
  • ½ skleničky vlašských ořechů
  • ½ skleničky rozinek
  • sušené ovoce

Postup:

  1. Pšenici uvaříme, slijeme a dáme do misky.
  2. Rozinky necháme nabobnat ve vodě, vodu posléze slijeme.
  3. Dáme vařit vodu do hrnce.
  4. Jakmile začne voda vařit, vsypeme mák a necháme vařit asi 3-4 minutky.
  5. Poté mák scedíme, rozmixujeme a v misce promícháme s pšenicí.
  6. Ořechy dáme na plech a opražíme v troubě.
  7. Opražené ořechy přidáme do misky, stejně jako rozinky a případně i další sušené ovoce.
  8. Promícháme se špetkou soli a na závěr zapracujeme do směsi med.

Tip: Lze podávat jako snídani.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.