Ukrajinská kuťa
Jak chutná ukrajinská kuchyně a také jak vypadají Vánoce, které se na Ukrajině slaví až 6. ledna? Na to odpovídáme v apetýtových receptech. Do kuchyně plné kultury, zvyků i dalších zajímavostí nás zve Ilnara Dudash.
Budete potřebovat:
- ½ kg pšenice (zrna)
- ½ skleničky medu
- skleničku máku
- ½ skleničky vlašských ořechů
- ½ skleničky rozinek
- sušené ovoce
Postup:
- Pšenici uvaříme, slijeme a dáme do misky.
- Rozinky necháme nabobnat ve vodě, vodu posléze slijeme.
- Dáme vařit vodu do hrnce.
- Jakmile začne voda vařit, vsypeme mák a necháme vařit asi 3-4 minutky.
- Poté mák scedíme, rozmixujeme a v misce promícháme s pšenicí.
- Ořechy dáme na plech a opražíme v troubě.
- Opražené ořechy přidáme do misky, stejně jako rozinky a případně i další sušené ovoce.
- Promícháme se špetkou soli a na závěr zapracujeme do směsi med.
Tip: Lze podávat jako snídani.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.