Kvásková bageta
Zveme vás do jedné z brněnských pekáren. O své recepty se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.
Na kváskové bagety (2 ks) podle Maryny Matuszek potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 200 g aktivního pšeničného kvásku
- 16 g soli
- 260 ml vlažné vody
Postup:
- Vodu smícháme s kváskem, přilijeme k mouce, kterou jsme předtím smíchali se solí, a vypracujeme hladké elastické těsto.
- Vypracováváme asi 10 minut.
- Těsto posléze necháme v míse asi 2 hodiny.
- Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyjmeme ho na pracovní plochu, rozdělíme si ho na polovinu a vytvoříme si z něj dvě podlouhlé bagety.
- Položíme na utěrku poprášenou hladkou moukou, aby se nepřilepily.
- Opět necháme kynout asi hodinu a půl.
- Po nakynutí přeneseme bagety na plech posypaný hrubou moukou.
- Nařízneme je žiletkou na několika místech.
- Pečeme prvních 20 minut v troubě na 250 stupňů s párou, dáme tedy pod plech kastrol s vodou.
- Po 20 minutách snížíme teplotu na 190 stupňů a pečeme, už bez páry, dalších 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.