Boršč s rostlinnou smetanou
V pátečních apetýtových receptech se vydáváme do světa svěžích pokrmů podle šéfkuchařky Eriky Žákové. Tentokrát je naším tématem boršč.
Na Boršč podle Eriky Žákové budete potřebovat:
- 1 větší cibuli
- 250 g mrkve
- 200 g celeru
- ½ kg červené řepy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- 2 větší brambory
- 150 g čínského zelí
- sůl
- vinný ocet
- třtinový cukr
- čerstvý mletý
- pepř
- menší svazek kopru
- 4 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
- 2 l vývaru
- 1 stroužek česneku
- veganský jogurt/rostlinnou smetanu
Postup:
- Na slunečnicovém oleji osmažíme cibuli dozlatova společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením.
- Přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, celer a červenou řepu a krátce osmahneme.
- Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme brambory.
- Vše vaříme do změknutí zeleniny.
- Poté přidáme čínské zelí a vinný ocet a znovu krátce povaříme.
- Po vypnutí plamene dochutíme solí, případně okyselíme ještě octem a přisladíme cukrem.
- Přidáme veganský jogurt/rostlinnou smetanu a prolisovaný česnek.
- Kopr přidáváme nasekaný přímo do talíře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.