Metyja z Podolí

Patenty, Pjery nebo Suky – i tak mohou znít názvy regionálních receptů. Do Podolí na Slovácku se vydáváme pro dnešní apetýtový recept, který vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vydané Slováckým muzeem v Uherském Hradišti. A máme pro vás recept nazvaný Metyja z Podolí.

Budete potřebovat:

  • 1 a ½ kila brambor 
  • 250 g hladké mouky 
  • 50 g sádla
  • 10 g soli
  • 150 g povidel

Na posypání:

  • 120 g máku
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody.
  2. Uvařené brambory scedíme, posypeme moukou a hned zpracujeme v tužší těsto.
  3. Poté těsto rozložíme na sádlem (máslem) vymazaném plechu, vrstva rozloženého těsta by měla být silná asi 2,5 až 3 centimentry.
  4. Urovnané těsto potřeme rozpuštěným sádlem (máslem) a dáme péct do trouby na 160 stupňů.
  5. Po upečení nakrájíme na čtverce, které potřeme povidly a posypeme mákem smíchaným s cukrem.
  6. Můžeme ozdobit i nastrouhaným tvarohem nebo sušenými hruškami a pokapat máslem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.