Metyja z Podolí
Patenty, Pjery nebo Suky – i tak mohou znít názvy regionálních receptů. Do Podolí na Slovácku se vydáváme pro dnešní apetýtový recept, který vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vydané Slováckým muzeem v Uherském Hradišti. A máme pro vás recept nazvaný Metyja z Podolí.
Budete potřebovat:
- 1 a ½ kila brambor
- 250 g hladké mouky
- 50 g sádla
- 10 g soli
- 150 g povidel
Na posypání:
- 120 g máku
- 150 g moučkového cukru
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit do osolené vody.
- Uvařené brambory scedíme, posypeme moukou a hned zpracujeme v tužší těsto.
- Poté těsto rozložíme na sádlem (máslem) vymazaném plechu, vrstva rozloženého těsta by měla být silná asi 2,5 až 3 centimentry.
- Urovnané těsto potřeme rozpuštěným sádlem (máslem) a dáme péct do trouby na 160 stupňů.
- Po upečení nakrájíme na čtverce, které potřeme povidly a posypeme mákem smíchaným s cukrem.
- Můžeme ozdobit i nastrouhaným tvarohem nebo sušenými hruškami a pokapat máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.