Jemná polévka z dýně

V dnešním Apetýtu vám přinášíme recept na dýňovou polévku.

Budete potřebovat:

  • 1 ks menší dýně (Hokaido)
  • sůl
  • pepř
  • 250 ml smetanu na šlehání
  • pár dýňových semínek na ozdobu

Postup:

  1. Dýni opláchneme a očistíme a neoloupanou nakrájíme na kousky.
  2. Dáme vařit podobně jako brambory v osolené vodě.
  3. Dýně by měla být lehce ponořená.
  4. Jakmile je dýně měkká, ztlumíme plamen a rozmixujeme ručním mixérem na mírně hustou kaši či pyré.
  5. Po rozmixování dochutíme pepřem a solí a nakonec vlijeme smetanu.
  6. Při podávání můžeme dozdobit několika dýňovými semínky a trochou ušlehané smetany.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.