Jemná polévka z dýně
V dnešním Apetýtu vám přinášíme recept na dýňovou polévku.
Budete potřebovat:
- 1 ks menší dýně (Hokaido)
- sůl
- pepř
- 250 ml smetanu na šlehání
- pár dýňových semínek na ozdobu
Postup:
- Dýni opláchneme a očistíme a neoloupanou nakrájíme na kousky.
- Dáme vařit podobně jako brambory v osolené vodě.
- Dýně by měla být lehce ponořená.
- Jakmile je dýně měkká, ztlumíme plamen a rozmixujeme ručním mixérem na mírně hustou kaši či pyré.
- Po rozmixování dochutíme pepřem a solí a nakonec vlijeme smetanu.
- Při podávání můžeme dozdobit několika dýňovými semínky a trochou ušlehané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.