Cuketová polévka

Jak vaří kuchař? Na to se ptáme v pondělních apetýtových receptech brněnského kuchaře Jakuba Škaroupky. Své zkušenosti sbíral mimo jiné také v Anglii.

Na Cuketovou polévku potřebujeme (na 5 porcí):

  • 3 cukety 
  • 1 malou bramboru
  • 1 pórek (bílou část)
  • 1 bílou cibuli
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Oloupeme omyté cukety, zelené části dáme vařit až nakonec.
  2. Uděláme si základ z bílé cibule, pórku a vnitřních částí cukety.
  3. Orestujeme na másle a přidáme bobkový list.
  4. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi deset minut.
  5. Poté přidáme zelené části cukety, vaříme asi tři další minuty.
  6. Jakmile je vše měkké, rozmixujeme do hladkého krému.
  7. Můžeme přidat trochu smetany.
  8. Dochutíme solí a pepřem.
  9. Servírujeme s čerstvými bylinkami.

Související

  • Cuketové žemláky

    Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových.

  • Cuketa s mozzarellou

    Další díl z apetýtového seriálu Jak vaří manželé.