Harira (tradiční marocká polévka)
V pátečních apetýtových receptech vás zveme k dalšímu cestování a poznávání rozmanité gastronomie. Na cesty se po čase opět vydáváme se šéfkuchařem Milanem Václavíkem.
Na tradiční marockou polévku budete potřebovat:
- 150 g jehněčího masa, může být i hovězí (zadní)
- 100 g celerová nať
- 200 g sekaných rajčat
- 50 g rajčatového protlaku
- 100 g cizrny
- 50 g červené čočky
- 1 větší cibule
- petrželová nať
- hrstka polévkových nudlí
- ½ čajové lžíce sušeného zázvoru
- 1 čajová lžíce soli
- 1 stroužek česneku
- ½ čajové lžíce kurkumy
- ½ čajové lžíce mletého římského kmínu
- mouka na zahuštění
- snítka čerstvého koriandru na dozdobení
Postup:
- Cizrnu a čočku namočíme přes noc ve studené vodě. Ráno vodu zcedíme.
- Jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky.
- Nakrájíme na jemno cibuli.
- Nakrájíme celerovou nať na malé kostičky.
- Nasekáme na jemno petrželku.
- Na olovovém oleji s máslem orestujeme cibuli a maso dohromady.
- Zalijeme vodou, přidáme do hrnce cizrnu a čočku, nasekanou petrželku, celer, sekaná rajčata a všechno koření.
- Vše dohromady vaříme dokud maso a cizrna a čočka nezměknou (cca 35 minut).
- Přidáme protlak, polévkové nudle a povaříme dalších deset minut.
- Zahustíme zákletkou z mouky a vody, dochutíme a krátce vše ještě povaříme
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka