Jitrocelový sirup
Řekové ho kdysi nazývali chladivou bylinou. Důvodem byl jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Bohatý je na vitamín C, enzymy nebo třísloviny. V apetýtových receptech se dnes zaměřujeme na jitrocel.
My vám dnes nabízíme tip na jitrocelový sirup, který může sloužit jako lék při nachlazení nebo jako prevence.
Budete potřebovat:
- 3-4 hrsti listů čerstvého jitrocelu
- 2 šálky krystalického cukru
Postup:
- Listy jitrocele pokrájíme na kousky.
- Poté vkládáme do sklenice po vrstvách.
- Dáme jitrocel, zasypeme cukrem, pak opět jitrocel a zase cukr, dokud nemáme sklenici plnou.
- Na závěr ještě zasypeme trochou cukru.
- Necháme dva dny odpočinout na teplém místě.
- Cukr vytáhne z jitrocele šťávu, ve které se rozpustí.
- Šťávu vymačkáme a přecedíme.
- Na chladném místě nám pak vydrží celou zimu. Množství můžeme zvolit podle svých potřeb.
Variant, jak si připravit jitrocelový sirup, je samozřejmě více. Můžete například čtyři větší hrsti jitrocelových listů omýt, nakrájet, vložit do hrnce, zalít asi decilitrem vody a přidat 250 g medu. Poté vaříme, dokud se nevytvoří hustý sirup. Za tepla zcedíme a dáme do uzavíratelných sklenic. Uchováváme v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.