Babiččin tažený závin
Tato sladká dobrota se objevila v někdejším Rakousku-Uhersku v první třetině 19. století především v kuchyni měšťanů. Česky psané kuchařky pak v 50. letech 19. století uvádějí už dva až čtyři recepty na různé druhy štrúdlů.
A dnes těch variant najdeme nepřeberné množství. V apetýtových receptech pro vás dnes konkrétně máme tip na Babiččin tažený závin, za který děkujeme posluchačce Evě z Brna.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 5 lžic vlažné vody
- 1 vejce
- lžička octa
- špetka soli
náplň:
- 3-4 jablka (dle potřeby)
- 100 gramů skořicový cukr (dle potřeby)
- 100 gramů strouhanky
Postup:
- Z ingrediencí si vypracujeme těsto.
- Rozdělíme ho na dva bochánky, které poté přikryjeme ohřátým kastrolkem a necháme 30 minut odpočinout.
- Mezitím si nastrouháme jablka.
- Jakmile je těsto odpočaté, vyválíme z něho válečkem placku, kterou prvně posypeme strouhankou, aby nasákla vodu z jablek, poté nasypeme jablka, a pak zasypeme skořicovým cukrem podle potřeby.
- Naplněnou placku rolujeme do rolády a pokládáme na plech.
- Na závěr potřeme ještě rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C 25 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka