Rizoto s medvědím česnekem
Po týdnu vás v apetýtových receptech opět zveme do Kuchyně bez masa a cukru. V souvislosti s náročným onkologickým onemocněním se jí začala zabývat Denisa Cziglová.
Budete potřebovat:
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 50g másla
- 150g kulatozrnné rýže na rizoto
- 2dcl bílého vína
- 50g parmazánu (nastrouhaný najemno)
- 2 plné hrsti nasekaného medvědího česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst opražených piniových semínek
- 150g očištěných krevet
Postup:
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
- Rozpálíme hlubokou pánev, přidáme lžíci olivového oleje a polovinou másla a na mírném plameni 5 minut cibuli opékáme.
- Přisypeme suchou rýži a půl minuty za stálého míchání restujeme.
- Přilijeme víno, mícháme na mírném plameni a necháme všechnu tekutinu odpařit.
- Vlijeme naběračku vývaru, znovu promícháme a necháme odpařit.
- Postup opakujeme, dokud nebude rýže uvařená na skus.
- Nakonec vmícháme nakrájený medvědí česnek, nastrouhaný parmezán, zbývající máslo a olej.
- Osolíme a opepříme, necháme chvilku odpočinout.
- Správné rizoto má trošku plavat - podáváme v hlubokém talíři, ozdobené například smaženými piniovými oříšky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.