Jiříkův had
Sváteční chvíle patří kromě jiného také pohádkách. Z jedné v Apetýtu vybíráme i dnešní recept.
Na Jiříkova hada potřebujete (asi pro 4 osoby):
- 400 g listového těsta
- 2 vejce
- 200 g šunky
- 100 g anglické slaniny
- 250 g lučiny
- 2 vejce
- ředkvičky
- nové koření
- sůl
- pepř
- pórek
Postup:
- Rozšleháme vajíčko, druhé uvaříme natvrdo.
- Nakrájíme pórek na kolečka.
- Listové těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je na obdélníky.
- Oba obdélníky spojíme v jeden dlouhý.
- Poklademe jej šunkou, slaninou, půlku uvařeného vejce vložíme na jeden konec jako hlavu hada.
- Dále přidáme rozdrobenou lučinu, pórek a nasekanou druhou půli uvařeného vejce.
- Osolíme, opepříme a zavineme.
- Hadovi vytvarujeme hlavu v místě, kde jsem dali půlku vejce, můžeme z nového koření vytvořit oči.
- Stočíme do klubíčka, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme jako závin.
- Po upečení můžeme ještě z ředkvičky vytvořit jazyk hada.
- Hada lze naplnit různými druhy sýra nebo i špenátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka