Brambory se špenátem a česnekem
Mnohé informace uvádějí, že brambory jsou nejbohatším zdrojem vitamínů. V současnosti je na pomyslný stupínek vítězů staví hlavně propagátoři zdravého životního stylu. A to převážně v jejich syrové podobě, i když o úplnou novinku nejde.
Jak na takové brambory se špenátem? Přinášíme hned dvě různé varianty zpracování...
Budete potřebovat:
- mražený nebo čerstvý špenát
- brambory
- česnek
- sůl
Postup:
- Vezmeme pekáč a nastrouháme do něj brambory na plátky (využít lze obyčejné struhadlo, kde je i kráječ na kolečka).
- Osolíme, malinko podlijeme vodou tak, aby se při pečení vypařila.
- Vložíme do trouby a pečeme.
- Občas promícháváme, aby se bramborové lupínky neslepovaly.
- Po chvilce přidáme špenát a prolisovaný česnek podle chuti.
- Případně ještě trochu osolíme, promícháme s bramborovými lupínky a dopečeme.
- Uvaříme asi kilo brambor ve slupce.
- Po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme.
- Špenát podusíme na lžíci oleje.
- Dochutíme solí a prolisovaným česnekem.
- V míse pak hotový špenát smícháme s bramborami a můžeme jíst.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka