Šoulet

Šoulet, tak to je tradiční židovský pokrm. Připravuje se o nejznámějším židovském svátku kterým je „šábes“. Ten se slaví každý týden od pátečního do sobotního večera. Jedná se o svatý den, kdy ustává práce.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek fazolí
  • 1 hrnek krup nebo pohanky
  • sůl
  • sádlo
  • cibuli
  • slaninu

Postup:

  1. Hrnek fazolí namočíme den předem.
  2. Následně fazole uvaříme v osolené vodě.
  3. Ke konci přidáme hrnek krup nebo pohanky.
  4. Povaříme do měkka a slijeme vodu.
  5. Pak přidáme na sádle osmahlou nadrobno nakrájenou cibulku, případně i slaninu.

Šoulet je výborný i samotný. Případně se dá jíst jako příloha ke klobásce, pečenému masu nebo třeba kačeně.

zdroj: Dagmar Malcová