Škvarková pomazánka

Zima, brzký budíček, míchání horké krve, vaření ovaru, vůně masa, jelítek i sádla. Tak to je obrazový a možná i aromatický kolorit zabíjačky, který dodnes na mnoha místech patří k zimním měsícům. A i když se dnes při slově vepřové sádlo mnozí ošívají, dříve bylo nezbytným základem kuchyně.

Na škvarkovou pomazánku z Vlčnova budete pootřebovat:

  • 250 g škvarků
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 větší sterilovaná okurka
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Škvarky namelem najemno a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a natvrdo uvařené vejce.
  2. Pomazánku spojíme lžíci plnotučné hořčice a podle chuti přisolíme.

Na Uherskohradišťsku připravují pomazánku trochu jinak.

  • 250 g škvarků
  • 150 g sádla
  • sůl

  1. Škvarky pomeleme na mlýnku, přidáme sádlo a osolíme.
  2. Natíráme na chleba.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.