Škvarková pomazánka
Zima, brzký budíček, míchání horké krve, vaření ovaru, vůně masa, jelítek i sádla. Tak to je obrazový a možná i aromatický kolorit zabíjačky, který dodnes na mnoha místech patří k zimním měsícům. A i když se dnes při slově vepřové sádlo mnozí ošívají, dříve bylo nezbytným základem kuchyně.
Na škvarkovou pomazánku z Vlčnova budete pootřebovat:
- 250 g škvarků
- 1 střední cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 větší sterilovaná okurka
- 1 vejce
- sůl
Postup:
- Škvarky namelem najemno a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a natvrdo uvařené vejce.
- Pomazánku spojíme lžíci plnotučné hořčice a podle chuti přisolíme.
Na Uherskohradišťsku připravují pomazánku trochu jinak.
- 250 g škvarků
- 150 g sádla
- sůl
- Škvarky pomeleme na mlýnku, přidáme sádlo a osolíme.
- Natíráme na chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.