Šafránové rizoto
Pořekadlo „je ho jako šafránu“ určitě znáte. Proč je ale šafrán tak vzácný? Vysvětlení je jednoduché. Je ho totiž opravdu málo. Z pole o velikosti jednoho hektaru ho sklidíme asi jen 6 kilogramů. Zároveň je zpracování šafránu docela pracné, proto patří také k dražším kořením.
Budete potřebovat:
- 200 gramů rýže
- 2 menší bílé cibule
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 litr zeleninového, kuřecího nebo hovězího vývaru
- 50 gramů strouhaného parmezánu
- špetka pepře
- šafrán
Postup:
- Cibuli necháme na hluboké pánvi zpěnit na oleji, pak přisypeme všechnu rýži a trochu ji orestujeme.
- Zalijeme vínem, které se velmi rychle vypaří a zanechá po sobě jemně navinulou chuť.
- Osolíme a opepříme.
- Pak už jen postupně přiléváme horký vývar.
- Vždy tolik, aby rýže byla potopená. Hned jak se vyvaří, zase přiléváme, opakujeme celkem 4x až 5x.
- Přitom stále opatrně mícháme.
- Při posledním přilévání vývaru přidáme parmezán a šafrán.
- Pokud bude rýže stále na skus tvrdá, necháme ještě chvíli dojít pod pokličkou.
- Na závěr můžeme přidat plátek másla pro zjemnění chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.