Červená řepa ve skleněném pekáči
Možná patříte k těm, kteří v dětství od maminky slýchávali větu: „Dej si řepu, to je na krev.“ Maminky se nepletly. Řepa je výborným zdrojem minerálů a vitamínů. Pomáhá snížit krevní tlak, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém.
Budete potřebovat:
- 1/2 kila syrové červené řepy
- palička česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balsamika
- 1 lžičku medu
- pár snítek čerstvé rozmarýny (nebo podle chuti sušené)
Postup:
- Červenou řepu nakrájíme na kousky, mohou být plátky nebo kostičky.
- Položíme do pekáče, přidáme neloupaný česnek, pokapeme hustým balsamikem.
- Pak ještě rovnoměrně zakápneme medem a také olivovým olejem.
- Pokud máme čerstvou rozmarýnu, tak nasypeme pár snítek.
- Pečeme v troubě alespoň hodinu na 170-190 stupňů, dokud není řepa měkká.
- Přílohou může být chléb nebo brambor, ale dá se jíst i samotné.
Takto upravená řepa může být i základem na dobrý salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.