Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami

Česnek je sice společensky opovrhovaný pro své typické aroma, ale v kuchyni je rozhodně nepostradatelný. Pro zimní dny se hodí klasická česneková polévka, která zahřeje a posilní. My pro vás dnes v Apetýtu máme tip na česnekovou pomazánku s tymiánem.

Budete potřebovat:

  • 150 g tvrdého sýra (hodí se Eidam, může být i Gouda)
  • 180 g majonézy
  • 6  stroužků česneku
  • 4  lžíce bílého jogurtu
  • 4  lžíce kompotu s brusinkami
  • tymián (asi 4 lístky)
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve nastrouháme najemno tvrdý sýr.
  2. Oloupeme česnek a následně jej prolisujeme.
  3. Dále promícháme bílý jogurt s majonézou a už jen přidáme brusinkový kompot a česnek.
  4. Na závěr ještě vmícháme asi čtyři lístky tymiánu.
  5. Podle chuti osolíme a necháme odležet v chladu.
  6. Podáváme s pečivem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.