Avokádová pomazánka
Hodí se na snídani, svačinu i večeři. Oblíbené jsou všude tam, kde je více strávníků. Při vítání návštěv, na večírcích nebo i na cestách. Možná už tušíte, že řeč je o pomazánkách.
A právě recepty na různé druhy pomazánek vám nabídneme v pondělních Apetýtech. Jako základ pro tu dnešní jsme zvolili avokádo. Ovoce, jehož název podle některých počítačových expertů patří k těm, které i v našich končinách zadáváme do internetových vyhledavačů nejčastěji. A není divu.
Dají se z něj připravovat nejen pomazánky ale také saláty, dipy nebo i dezerty. A použít ho můžeme i jako máslo nebo místo majonézy. Obsahuje bezmála 20 vitamínů a minerálních látek. Nemá v sobě téměř žádný cukr. A je naopak bohatý na zdravé tuky a vlákninu.
Budete potřebovat:
- 1 ks zralého avokáda (i když ho koupíme nezralé, stačí nechat pár dní ležet a dojde, zralé je tmavší a na omak měkké)
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ citrónu
- sůl
- pepř
Postup:
- Zralé avokádo podélně rozpůlíme a vyjmeme z něj pecku.
- Pak avokádo vydlabeme do misky.
- Přidáme prolisovaný česnek.
- Dále vmícháme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a vymačkanou šťávu z půlky citrónu.
- Osolíme a opepříme dle chuti.
Podáváme s bagetkou či jiným pečivem. Na ozdobu můžeme použít rajčátka a chia semínka. Dobré jsou ve spojení s avokádovou pomazánkou také vlašské ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka