Koblížky z pekáčku
Čerstvě upečeným koblížkům se odolává jen těžko. Ale co si budeme povídat, sladké a navíc smažené jídlo je vskutku kalorickou bombou. Tak mu dnes v Apetýtu trochu odlehčíme.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 7 g (1 balení) sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 50 g másla nakrájeného na kostičky
- 75 g krupicového cukru
- 1 vejce
- hustější pikantnější marmeláda (rybízová, ostružinová)
- rozpuštěné máslo
- cukr
Postup:
- Mléko přivedeme k varu, stáhneme z plotny, vmícháme do něj máslo a necháme rozpustit a povychladnout.
- Do mísy dáme prosátou mouku, sušené droždí a cukr.
- Do vlažného mléka rozklepneme vejce, rozkvedláme a vlijeme do mísy.
- Ze surovin poté důkladně vypracujeme hladké těsto, které poté dáme do mísy lehce vymazané olejem, zakryjeme a necháme asi hodinu (i více) kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Poté ho ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 20-25 stejných částí, ze kterých na pomoučené ploše upravíme bochánky.
- Klademe je na plech lehce pomazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem a necháme znovu asi 20 minut kynout.
- Pak koblihy pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
- Necháme lehce vychladnout, potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v cukru.
- Poté je naplníme džemem pomocí cukrářského sáčku s úzkou špičkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.