Koblížky z pekáčku

Čerstvě upečeným koblížkům se odolává jen těžko. Ale co si budeme povídat, sladké a navíc smažené jídlo je vskutku kalorickou bombou. Tak mu dnes v Apetýtu trochu odlehčíme.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g (1 balení) sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla nakrájeného na kostičky
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • hustější pikantnější marmeláda (rybízová, ostružinová)
  • rozpuštěné máslo
  • cukr

Postup:

  1. Mléko přivedeme k varu, stáhneme z plotny, vmícháme do něj máslo a necháme rozpustit a povychladnout.
  2. Do mísy dáme prosátou mouku, sušené droždí a cukr.
  3. Do vlažného mléka rozklepneme vejce, rozkvedláme a vlijeme do mísy.
  4. Ze surovin poté důkladně vypracujeme hladké těsto, které poté dáme do mísy lehce vymazané olejem, zakryjeme a necháme asi hodinu (i více) kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  5. Poté ho ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 20-25 stejných částí, ze kterých na pomoučené ploše upravíme bochánky.
  6. Klademe je na plech lehce pomazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem a necháme znovu asi 20 minut kynout.
  7. Pak koblihy pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
  8. Necháme lehce vychladnout, potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v cukru.
  9. Poté je naplníme džemem pomocí cukrářského sáčku s úzkou špičkou.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.