Sváteční šunka s jablky
Tradice velí upéct na Štěpána pernatou drůbež. Možná už tedy kachna nebo dokonce husa voní i u vás v kuchyni nebo se chystáte ji poobědvat u příbuzných. Náš dnešní tip z receptáře ale určitě užijete i ve dnech následujících.
Budete potřebovat:
- 800 g šunky od kosti (vcelku, s kůží)
- 8 pevných jablek
- 8 šalotek
- 3 lžíce medu
- 1 litr jablečné šťávy
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- Maso ochutíme, kůži na vrchní části nařežeme a dáme do pekáče.
- Zalijeme částí jablečné šťávy a dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů zhruba na 2 hodiny.
- Během pečení přeléváme šťávou, případné ji doplníme.
- Pak přidáme nakrájená jablka a cibuli a zbytek šťávy s medem a tymiánem.
- Přidáme sůl a pepř a pečeme další hodinu.
- Pak maso nakrájíme na plátky, výpek dochutíme a podáváme s bramborovou kaší nebo bramborovými šiškami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.