Chlebová polévka

Dnes si v Apetýtu představíme jídlo, které se z dnešního pohled k adventu a Mikuláši vůbec moc nehodí. Ve skutečnosti k nim ale tato docela skromná polévka patří více než cokoliv jíného.

Budete potřebovat:

  • 750 ml vývaru
  • 250 ml světlého piva
  • 150 g chleba
  • 60 g másla
  • 1 lžíce mouky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce smetany
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Máslo rozpustíme na pánvi a opečeme na něj dozlatova na kostičky nakrájený chléb.
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a po několika minutách zaprášíme moukou.
  3. Zalijeme vývarem a pivem a dochutíme solí a pepřem.
  4. Vaříme asi 20 minut a na závěr rozmixujeme.
  5. Žloutky rozmícháme se smetanou, vlijeme do polévky a ještě krátce povaříme.
  6. Dle potřeby ještě osolíme a opepříme a na talířích zdobíme nasekanou petrželkou.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.