Dýňové čatní
Na Mikuláše jsou každoročně obdarováváme hlavně děti. My to dnes ale v Apetýtu uděláme obráceně a podarujeme samotného Mikuláše a jeho družinu. A přinášíme recept na jeden takový jedlý dárek, kterým můžete překvapit.
Budete potřebovat:
- 1 dýně hokkaido
- 3 červené cibule
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml vinného octa
- kousek zázvoru
- tymián
- špetka chili
- sůl, pepř
Postup:
- Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky.
- Nahrubo nakrájíme také cibuli a zázvor.
- Dýni, cibuli, zázvor a tymián dáme do hrnce, přidáme cukr, 250 ml vody a vinný ocet spolu s 1 lžičkou soli a přivedeme k varu.
- Vaříme asi 45 minut až hodinu.
- Jakmile je směs dostatečně hustá a dýně měkká, dochutíme solí, pepřem a chili a rozdělíme do čistých skleniček.
- Zavíčkujeme a obrátíme na 15 minut dnem vzhůru.
- Podáváme k sýrům nebo pečenému masu.
Samozřejmě při poměru jednotlivých surovin se řiďte hlavně vlastní chutí, chili můžete třeba přidat anebo naopak úplně vynechat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.