Dýňové čatní

Na Mikuláše jsou každoročně obdarováváme hlavně děti. My to dnes ale v Apetýtu uděláme obráceně a podarujeme samotného Mikuláše a jeho družinu. A přinášíme recept na jeden takový jedlý dárek, kterým můžete překvapit.

Budete potřebovat:

  • 1 dýně hokkaido
  • 3 červené cibule
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 ml vinného octa
  • kousek zázvoru
  • tymián
  • špetka chili
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky.
  2. Nahrubo nakrájíme také cibuli a zázvor.
  3. Dýni, cibuli, zázvor a tymián dáme do hrnce, přidáme cukr, 250 ml vody a vinný ocet spolu s 1 lžičkou soli a přivedeme k varu.
  4. Vaříme asi 45 minut až hodinu.
  5. Jakmile je směs dostatečně hustá a dýně měkká, dochutíme solí, pepřem a chili a rozdělíme do čistých skleniček.
  6. Zavíčkujeme a obrátíme na 15 minut dnem vzhůru.
  7. Podáváme k sýrům nebo pečenému masu.

Samozřejmě při poměru jednotlivých surovin se řiďte hlavně vlastní chutí, chili můžete třeba přidat anebo naopak úplně vynechat.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.