Knedlíkový nákyp s kysaným zelím

Tento týden vzdáme v dopoledním Apetýtu hold knedlíkům a knedlíčkům! Patřily mezi natolik oblíbená jídla už za našich předků, že existují stovky variant.

Budete potřebovat:

  • žemlový knedlík (cca 10-12 silnějších plátků)
  • 600 g kysaného zelí
  • 400 g šunky vcelku
  • 3 cibule
  • 3 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml mléka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • mletá paprika
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Zelí dáme do cedníku a propláchneme.
  2. V hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
  3. Přidáme trochu soli a vaříme asi 10-15 minut.
  4. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na pánvi s rozpáleným olejem.
  5. Ke konci přidáme na kostičky nakrájenou šunku a krátce orestujeme.
  6. Vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme zakysanou smetanu, mletou papriku a dochutíme solí a pepřem.
  7. Zelí navrstvíme na dno zapékací mísy. Na něj dáme přepůlené knedlíky, zalijeme smetanovou směsí a posypeme cibulí se šunkou.
  8. Nakonec posypeme sýrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 30 minut.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.