Knedlíkový nákyp s kysaným zelím
Tento týden vzdáme v dopoledním Apetýtu hold knedlíkům a knedlíčkům! Patřily mezi natolik oblíbená jídla už za našich předků, že existují stovky variant.
Budete potřebovat:
- žemlový knedlík (cca 10-12 silnějších plátků)
- 600 g kysaného zelí
- 400 g šunky vcelku
- 3 cibule
- 3 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 150 ml mléka
- 100 g tvrdého sýra
- 250 ml zeleninového vývaru
- mletá paprika
- sůl, pepř
Postup:
- Zelí dáme do cedníku a propláchneme.
- V hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
- Přidáme trochu soli a vaříme asi 10-15 minut.
- Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na pánvi s rozpáleným olejem.
- Ke konci přidáme na kostičky nakrájenou šunku a krátce orestujeme.
- Vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme zakysanou smetanu, mletou papriku a dochutíme solí a pepřem.
- Zelí navrstvíme na dno zapékací mísy. Na něj dáme přepůlené knedlíky, zalijeme smetanovou směsí a posypeme cibulí se šunkou.
- Nakonec posypeme sýrem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 30 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.