Pan dei morti

Receptů na koláč pan dei morti, který je známý hlavně v oblasti Milána, je samozřejmě celá řada, ale do většiny z nich patří rozdrobené sušenky nebo piškoty, sušené nebo kandované ovoce a koření. Tak jako většina druhů dušičkového pečiva se i tento koláč pekl na uvítanou duším vracejícím se do svých domovů a také jako odměna pro děti.

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 450 g sušenek nebo piškotů
  • 100 g rozinek
  • 100 g sušených fíků
  • 150 g cukru
  • 1/2 sklenky sladkého bílého vína
  • hrst sekaných mandlí
  • 3 bílky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

  1. Rozinky namočíme přes noc do rumu nebo černého čaje.
  2. Sušenky nebo piškoty rozdrtíme na menší kousky a fíky narájíme nadrobno.
  3. Mouku smícháme se skořicí a sodou, přidáme rozinky a mandle.
  4. Z bílků ušleháme sníh, postupně přišleháme cukr a nakonec všechny ostatní suroviny.
  5. Zakryjeme a necháme asi 40 minut odpočívat.
  6. Pak z těsta tvarujeme na plechu vyložené pečicím papírem sušenky nebo ho upečeme vcelku a rozkrájíme po upečení.
  7. Pečeme je při 180 stupních dle velikosti asi 20 minut.
  8. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
autor: Zuzana Plíšková