Houbové koláčky
Pokud vás už omrzela smaženice a houbové řízky a na nakládání vás moc neužije, tak pro vás máme ještě jednu inspiraci do vaší kuchyně.
Budete potřebovat
na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 50 g žervé
- 75 g studeného másla
- 1 lžíce šlehačky
- sůl
na náplň:
- 300-350 g hub
- 100 g vlašských ořechů
- 125 ml suchého bílého vína
- 60 g parmezánu
- 1 cibule
- 1 vejce
Postup:
- Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, žervé a na kostičky nakrájené máslo a konečky prstů zpracujeme do směsi podobné drobence.
- Přidáme smetanu a vypracujeme kompaktní těsto.
- Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice.
- Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nakrájené houby a nahrubo nasekané ořechy a opékáme asi 5 minut.
- Zalijeme vínem a dusíme doměkka (je-li potřeba, podlijeme trochou vody).
- Jakmile se tekutina vyvaří, stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Vmícháme strouhaný parmezán.
- Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka.
- Na polovinu dáme doprostřed houbovou směs, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a přiklopíme druhým kolečkem.
- Okraje přitlačíme vidličkou kolem dokola a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch propícháme na několika místech vidličkou, potřeme vejce a pečeme asi 20 minut při 180 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.