Brněnský řízek

Proč se ale brněnskému řízku říká právě brněnský, to se zjistit nepodařilo. Jedna teorie se však nabízí. Protože do něj patří hrášek, je tu souvislost se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem, který v Brně působil a prováděl právě pokusy s hrachem.

Budete potřebovat:

  • 4 plátky vepřové kýty
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 100 g šunky vcelku
  • 50 g hrášku
  • sůl, pepř
  • na obalení: hladká mouka, vejce a strouhanka

Postup:

1. Cibuli nadrobno nakrájíme.

2. Zpěníme na sádle.

3. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a hrášek a prohřejeme.

4. Poté na pánev rozklepneme dvě vejce a umícháme.

5. Osolíme a opepříme a necháme vychladnout.

6. Řízky naklepeme, osolíme a opepříme.

7. Doprostřed každého dáme část vaječné směsi a zabalíme. Konce sklepneme paličkou na maso a pro jistotu ještě upevníme párátky.

8. Obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. 

autor: Zuzana Plíšková