Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Buchtičky se šodo (omáčka z vína a žloutků) nebo s vanilkovým krémem se už dnes v domácnostech připravuje méně, a to je škoda. Pojďme si tento recept oblíbený ze školních jídelen připomenout.
Budete potřebovat
na buchtičky:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 ml vlažného mléka
- 15 g droždí
- 1 vejce
- 35 g cukru
- 35 g másla
- citrónová kůra
na krém:
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g škrobové moučky
- 80 g cukru
- vanilka
Postup:
- Moukou prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek.
- Do něj rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, zlehka promícháme s moukou a necháme zakryté asi 20 minut kvasit.
- Máslo rozpustíme a povychladlé rozmícháme s cukrem, vejcem a citonovou kůrou.
- Přidáme spolu se solí v mouce a uhněteme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
- Těsto znovu zlehka prohněteme a tvoříme z něj válečky, které rozkrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.
- Z každého uděláme kuličku, kterou vždy namočíme v rozpuštněmém másle a klademe těsně vedle sebe do vymaštěného pekáčku.
- Pečeme při 200 stupních, zhruba po 15 minutách znovu potřeme máslem a dopékáme dozlatova.
- Na krém smícháme smetanu s mlékem.
- 1/3 dáme do misky a zbylou část do rendlíku. Do něj přidáme také vanilku a cukr a zahříváme.
- K menší části mléka se smetanou přidáme žloutky a škrobovou moučku a důkladně rozmícháme.
- Jakmile se mléko začne vařit, snížíme plamen, odebereme dvě lžíce a přimícháme je ke žloutkové směsi.
- Tu poté vlijeme pomalu a za stálého míchání do rendlíku.
- Mícháme dokud směs nezhoustne a poté stáhneme z plotny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.