Chlebové lasagne

Chleba se nikdy nevyhazuje - připomínaly to babičky i vám? Dobře věděly proč. V blahobytu se totiž lehce zapomíná, že jídlo je dar, kterým se neplýtvá. Právě chléb všeho druhu bude celý tento týden tématem receptáře Apetýtu.

Budete potřebovat:

  • cca 200-250g světlého chleba (typu ciabatta)
  • 200g sýra

na rajčatovou omáčku:

  • 400g mletého masa
  • 1-2 lžíce rajského protlaku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 mrkev
  • oregano
  • česnek
  • cibule
  • sůl, pepř

na bešamel:

  • 1 větší lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka

Postup:

  1. Nastrouhanou mrkev a nasekanou cibuli a česnek opečeme na pánvi s rozehřátým olejem.
  2. Přidáme mleté maso, sůl, pepř a oregano.
  3. Jakmile je maso skoro hotové, přídáme rajský protlak a drcená rajčata.
  4. Přiklopíme pokličkou a po 10-15 minutách stáhneme z plotny a dochutíme.
  5. Chléb nakrájíme na 10-12 plátků, potřeme je z obou stran olejem s bylinkami a dáme do trouby vyhřáte na 220 stupňů asi na 6 minut.
  6. Poté si připravíme bešamel:
    • máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme mouku a umícháme jíšku
    • zalijeme mlékem a mícháme metličkou do zhoustnutí
    • dochutíme solí, pepřem, případně sypkým polévkovým kořením.
  7. Na dno tukem vymazané zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky a rozložíme polovinu krajíčků chleba.
  8. Rozprostřeme na ně polovinu bešamelu, znovu část rajčatové omáčky a opět zbylý chléb.
  9. Na něj rozdělíme zbytek obou omáček a posypeme strouhaným sýrem.
  10. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 25-30 minut.

autor: Zuzana Plíšková