Chlebové lasagne
Chleba se nikdy nevyhazuje - připomínaly to babičky i vám? Dobře věděly proč. V blahobytu se totiž lehce zapomíná, že jídlo je dar, kterým se neplýtvá. Právě chléb všeho druhu bude celý tento týden tématem receptáře Apetýtu.
Budete potřebovat:
- cca 200-250g světlého chleba (typu ciabatta)
- 200g sýra
na rajčatovou omáčku:
- 400g mletého masa
- 1-2 lžíce rajského protlaku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 mrkev
- oregano
- česnek
- cibule
- sůl, pepř
na bešamel:
- 1 větší lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
Postup:
- Nastrouhanou mrkev a nasekanou cibuli a česnek opečeme na pánvi s rozehřátým olejem.
- Přidáme mleté maso, sůl, pepř a oregano.
- Jakmile je maso skoro hotové, přídáme rajský protlak a drcená rajčata.
- Přiklopíme pokličkou a po 10-15 minutách stáhneme z plotny a dochutíme.
- Chléb nakrájíme na 10-12 plátků, potřeme je z obou stran olejem s bylinkami a dáme do trouby vyhřáte na 220 stupňů asi na 6 minut.
- Poté si připravíme bešamel:
- máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme mouku a umícháme jíšku
- zalijeme mlékem a mícháme metličkou do zhoustnutí
- dochutíme solí, pepřem, případně sypkým polévkovým kořením.
- Na dno tukem vymazané zapékací mísy dáme trochu rajčatové omáčky a rozložíme polovinu krajíčků chleba.
- Rozprostřeme na ně polovinu bešamelu, znovu část rajčatové omáčky a opět zbylý chléb.
- Na něj rozdělíme zbytek obou omáček a posypeme strouhaným sýrem.
- Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 25-30 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.