Bramborová máčka
Pokud hledáte rychlá, tradiční a levná jídla, pak vás u tohoto receptu potěšíme. Přiblížíme si pokrm, který si naši předkové dopřávali při anebo po těžké práci na polích.
Budete potřebovat:
- brambory
- zakysaná smetana
- sádlo
- hladká mouka
- kyselé okurky
- natvrdo uvařená vejce
- kmín
- sůl, pepř
- Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostky a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené.
- Přidáme sůl a kmín a vaříme doměkka.
- Sádlo rozpustíme v hrnci a přidáme trochu hladké mouky.
- Zaljeme vodou z brambor a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájené okurky, brambory a smetanu.
- Krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s vařenými vejci a chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.