Drobenkový rybízový koláč
Další recept, ve kterém využijete ovoce ze zahrádky, je drobenkový rybízový koláč. Ale ne tak obyčejný, na něj totiž potřebujete kromě náplně jen drobenku. A to jen lehce vylepšenou o skořici a prášek do pečiva.
Budete potřebovat:
drobenka:
400 g polohrubé mouky
250 g másla
100 g cukru
1/2 prášku do pečiva
skořice
náplň:
400 g rybízu
250 g smetany ke šlehání
15 g škrobové moučky
50 g cukru (nebo podle chuti)
Postup:
1. Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva a skořice připravíme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny.
2. Jednu rozprostřeme na dobře vymazaný plech s vyšším okrajem a přitlačíme.
3. Dáme zhruba na 10 minut do trouby vyhřáte na 165 stupňů a poté necháme krátce vychladnout. Smetanu vyšleháme, přidáme cukr, škrobovou moučku a rybíz.
4. Rozprostřeme na předpečený základ, posypeme druhou částí drobenky a dáme do trouby na dalších 30 minut.
5. Před krájením necháme lehce vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.