Drobenkový rybízový koláč

Další recept, ve kterém využijete ovoce ze zahrádky, je drobenkový rybízový koláč. Ale ne tak obyčejný, na něj totiž potřebujete kromě náplně jen drobenku. A to jen lehce vylepšenou o skořici a prášek do pečiva.

Budete potřebovat:

drobenka:

400 g polohrubé mouky

250 g másla

100 g cukru

1/2 prášku do pečiva

skořice

náplň:

400 g rybízu

250 g smetany ke šlehání

15 g škrobové moučky

50 g cukru (nebo podle chuti)

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva a skořice připravíme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny.

2. Jednu rozprostřeme na dobře vymazaný plech s vyšším okrajem a přitlačíme.

3. Dáme zhruba na 10 minut do trouby vyhřáte na 165 stupňů a poté necháme krátce vychladnout. Smetanu vyšleháme, přidáme cukr, škrobovou moučku a rybíz.

4. Rozprostřeme na předpečený základ, posypeme druhou částí drobenky a dáme do trouby na dalších 30 minut.

5. Před krájením necháme lehce vychladnout.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.