Kotlet Požarského
Až na carský dvůr se dostalo jídlo, které si dnes připravíme v dopoledním Apetýtu. Restauraci, kde vzniklo, svému příteli doporučoval i známý Alexandr Puškin. Ve skutečnosti je přitom pokrm s dlouhou historií jednodušší než by se mohlo zdát.
Budete potřebovat:
4 střední kuřecí prsní řízky
cca 250 ml mléka
4 rohlíky
60 g másla
1 vejce
sůl, pepř
strouhanka
olej na smažení
Postup:
1. Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem.
2. Necháme chvíli stát a pak opatrně vymačkáme z pečiva přebytečné mléko a dáme do mísy.
3. Kuřecí maso pomeleme a promícháme s pečivem, rozpuštěným máslem a vejcem.
4. Rozdělíme na 8-10 části a vytvarujeme bochánky.
5. Obalíme ve strouhance a smažíme v oleji z obou stran dozlatova.
6. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.