Limonádové řezy s broskvemi
Barevné limonády ve skleněných lahvích vyvolávají nejen vzpomínky na léta minulá ale i na dětství jako takové. Třeba vám ho připomene i dnešní recept. Nápoj, kterým Zuzana Plíšková ozvláštní jeden moučník, je totiž právě ovocná limonáda.
Budete potřebovat:
těsto:
4 vejce
250 g hladké mouky
150 g cukru
vanilkový cukr
150 ml pomerančové limonády
125 ml oleje
2 lžičky prášku do pečiva
krém:
3 kelímky zakysané smetany
3 šlehačky
ztužovač šlehačky
moučkový cukr a vanilkový cukr dle chuti
2 konzervy broskví
Postup:
1. Olej smícháme s limonádou, mouku s práškem do pečiva a vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
2. Přimícháme olej a nakonec mouku.
3. Rozprostřeme rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních asi 25-30 minut.
4. Necháme vychladnout a mezitím připravíme krém: broskve nakrájíme na drobné kousky.
5. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem.
6. Zakysanou smetanu promícháme s broskvemi a spojíme se šlehačkou.
7. Rozetřeme na upečemý plát a posypeme skořicovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.